Museumvakdagen 2018

Op 18 en 19 april vond de derde editie van de Museumvakdagen plaats. Bedrijven gespecialiseerd in allerlei activiteiten, producten en diensten binnen de museumwereld presenteerden zich, en er werden inlooplezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen.

In het Evoluon

Als collectiebeheerder is het vooral interessant om te zien wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van materialen voor beheer en behoud, transport en tentoonstellingen. Zo was het interessant om bijvoorbeeld de 3D Tikkel van PreservAbles -preservation products te zien. De 3D tikkel is een systeem, bestaande uit losse onderdelen die in en op elkaar geplaatst kunnen worden en samen een box vormen met eventueel afzonderlijke compartimenten. De box kan gebruikt worden als transportverpakking, maar leent zich ook als  depotverpakking.
De 3d Tikkel is gemaakt van Piocelan, een versie van geëxpandeerd polystyreen (Engels: expanded polystyrene, EPS) met een hogere dichtheid, en is daarmee sterk en duurzaam en stoot geen schadelijke stoffen uit. Ook handig: als je tussenschotjes met een mes op maat snijdt, verkruimelen ze niet (zoals piepschuim wel doet).

Een 3D Tikkel van bovenaf gezien

Een andere innovatieve manier van verpakken is Push en Store, een oplossing van Smart Storage Solutions. Het bestaat uit een plaat van Plastazote-schuim waarin een ruitvormig raster is ingesneden. Deze plaat kan in een doos of krat worden gelegd en de individuele ruitjes kunnen eenvoudig worden uitgedrukt, zodat de schuimplaat de omtrek van het object volgt. De ruitjes, die uit verschillende lagen bestaan, kunnen ook nog uit elkaar getrokken worden (wel hard trekken!) en dan kunnen die gebruikt worden om het object verder te stabiliseren zodat het niet beweegt in de krat. Een versie van zachter schuim is in ontwikkeling.

Door kleine vakjes uit het voorgesneden schuim te drukken, past een object er precies in

Een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat, maar wel erg interessant is voor tentoonstellingsmakers (en wie weet, in de toekomst ook voor in het depot) is de Robocase van Bruns en Kiss the Frog. Dit is een interactieve vitrine waarbij de robotarm zelfstandig een (bijvoorbeeld door bezoekers geselecteerd) object van de plank pakt en naar de gewenste plek verplaatst. Erg innovatief! Ik ben benieuwd waar we dit in de toekomst gaan tegenkomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s